Categorieën
Uncategorized

Spiegeltje Spiegeltje…

Spiegels…vroeger had ik er een haat/liefde verhouding mee. Of eigenlijk als ik heel eerlijk ben, was het vooral een haat verhouding. Ik keek niet graag in de spiegel en áls ik keek voelde ik alleen maar afschuw. Afschuw voor dat meisje dat naar mij terugkeek. Ik vond mijzelf te dik (als ik foto’s terugzie van toen, is dat vooral dikke bullshit. Want ik was/ben allesbehalve dik), mijn haar te dun en oh ja, ik vond mijzelf ook nog dom. Niet echt een positief zelfbeeld, hè… Hoe ik aan deze overtuigingen ben gekomen, weet ik niet eens meer precies, maar gelukkig behoren ze tot het verleden. Ik kan inmiddels in de spiegel kijken en zeggen: ”Yes, dit ben ik. En ik mag er zijn!” Spiegels zijn geen no-go area meer voor mij. Om die overtuigingen te tackelen heb ik best wat coaching en therapie gehad. En nee, daar schaam ik mij niet voor. Het was nodig om te komen waar ik nu ben. Soms moet je hulp durven vragen.

Pippi

Het grappige aan dit verhaal is, dat van alle coaching en therapie die ik gehad heb, ik van mijn hondje Pippi misschien nog wel de grootste lessen heb geleerd over mijzelf. Pipi kwam als herplaatser uit Roemenië. Haar oorspronkelijke naam was ook echt Pipi, omdat ze uit angst vaak plasjes deed. Een bang, onzeker muisje was ze toen ze bij ons kwam. Wij waren helemaal niet op zoek naar een hond, maar ik voelde gewoon dat ze bij ons ‘moest zijn’. Later werd mij duidelijk waarom. In het begin heb ik behoorlijk gestruggeld met haar. De riem omdoen was al een hele uitdaging (sjonge jonge, ze heeft wat ondergepiest in huis hoor), ze jankte als we weggingen en tot overmaat van ramp sloopte ze ook nog de boel in huis. Gelukkig beperkte ze zich hierin tot mijn boekenkast (dat ruimt lekker op 😉) en de prullenbak. Ok, van dat laatste werd ik wat minder vrolijk, omdat Pippi het afval ook verplaatste in huis en ik daardoor de hele kamer kon opruimen. Ik ben niet snel van het opgeven, maar ik heb bij Pippi echt gedacht om haar weer weg te brengen. Ik kreeg er slapeloze nachten van. En iedere keer als ik gespannen de deur uitging, was ik bang voor wat ik zou aantreffen als ik thuis zou komen. Ik heb wat afgejankt in die periode. Dit was nou niet bepaald hoe ik het hebben van een hondje uit het buitenland voor mij had gezien. Dat het zó lastig zou zijn, had ik niet voorzien.

Spiegel

Totdat ik op een dag besefte dat ik in de spiegel keek. Deze keer niet in een glazen spiegel, maar eentje met een vachtje en een schattig koppie: Pippi. Wat in mij was, was in haar. Mijn angst (voor het slopen/janken) werd haar angst en natuurlijk jankte ze en sloopte ze de boel. Mijn onzekerheid werd haar onzekerheid, dus geen wonder dat die riem omdoen zo lastig ging. Vanaf dat moment ben ik niet met háár, maar met mijzelf aan de slag gegaan. Wat raakt Pippi in mij? Wat voel ik daarbij? Hoe ga ik de deur uit? Ben ik relaxed of gespannen? Hoe rustiger ik werd, hoe minder ze ging janken en slopen als ze alleen thuis moest blijven. En nu doet ze dat gelukkig helemaal niet meer. En die riem? Die laat ze maar al te graag omdoen om lekker naar buiten te kunnen gaan. 

Gedrag

Tijdens de readings die ik doe, vraag ik altijd aan het dier of iets van hem/haar is of van zijn mens? Regelmatig krijg ik dan terug dat het dier zijn mens eigenlijk vooral spiegelt. En dat de mens er iets mee ‘mag’. Laat jouw dier wel eens onhebbelijk gedrag zien? Blaft je hond bijvoorbeeld vaak naar andere honden of in huis? Trekt hij aan de riem? Miauwt je kat de hele dag door? En ga zo maar door. Stel jezelf eens de volgende vragen:         

  •       Wat raakt dit gedrag in mij?
  •           Wat wil mijn dier mij laten zien?
  •           Waar mag ík iets mee?

Dus draai het eens om. In plaats van naar je dier te wijzen, kijk eerst eens naar jezelf. Dit kan confronterend zijn. Maar hoe mooi is het dat je van je dier een lesje in zelfkennis krijgt.

Gratis webinar 

Denk je nu: “Ja, allemaal leuk en aardig, maar hoe weet ik nou of mijn dier mij spiegelt of dat het zijn eigen uitdaging is?” Woendag 26 augustus van 20.00u tot 21.00u geef ik een masterclass over spiegelgedrag bij dieren: Spiegeltje Spiegeltje in de mand. Kijk voor meer info in www.summerschool2020.info of meld je aan via hallo@madelonvanrijn.nl . Ik stuur je dan de Zoomlink.

Ik zie je graag.


Liefs, Madelon 

Door digibru

Digibru Wordpress Suppport and Development.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *